Regjeringen vil ikke gi 11 måneders studiestøtte!

11 måneders studiestøtte vil øke kvaliteten på norsk utdanning, ettersom det ville gitt langt flere studenter muligheten til å fokusere på studiene i studentenes høytid: eksamenstiden. Når studiestøtten ikke engang står for halvparten av studentenes inntekter, er det tydelig at studentene ikke vier maks tid på studiene. Dette fører naturligvis til at kunnskapsnivået til studentene ikke blir det det kunne og burde blitt. Da er det ikke rart mange hevder at man lærer mest når man begynner å jobbe, siden man da endelig har tid til å fokusere den tiden man skal på oppgaven. Da den rødgrønne regjeringa la frem forslaget om å øke studiestøtten til 11. måneder, sa flere at det var dårlig gjort, siden de da fikk æren, selv om den nye regjeringa måtte sitte med regninga. Slik så ikke jeg det. Jeg tror at de fleste forstår at det ikke handler om å bare komme med en god idé, det handler om å få den gjennomført. Det vil uansett bli den nye regjeringen sin oppgave, og dermed den nye regjeringens ære. I dag la regjeringen fram sin tilleggsproposisjon til statsbudsjettet, der de har fjernet 11. måneders studiestøtte. Det er synd at de gir fra seg sjansen til å ta æren for å virkelig øke kvaliteten på utdanningen til norske studenter, ved å ikke følge opp idéen til den forrige regjeringen. Jeg er ikke bare veldig, veldig, skuffet, jeg er faktisk også litt sint. Erna Solberg sa dette da de la frem regjeringsplattformen: — Vi skal realisere kunnskapssamfunnet. Dette er nøkkelen til velferden. Vi skal konkurrere på å være smartest – ikke billigst. Jeg forstår derfor ikke hva Høyre legger i et kunnskapssamfunn, når kvaliteten på høyere utdanning ikke prioriteres høyere. Det virker som at regjeringen ikke er klar for å konkurrere om å være smartest. Regjeringen har […]

11 måneders studiestøtte vil øke kvaliteten på norsk utdanning, ettersom det ville gitt langt flere studenter muligheten til å fokusere på studiene i studentenes høytid: eksamenstiden.

Når studiestøtten ikke engang står for halvparten av studentenes inntekter, er det tydelig at studentene ikke vier maks tid på studiene. Dette fører naturligvis til at kunnskapsnivået til studentene ikke blir det det kunne og burde blitt. Da er det ikke rart mange hevder at man lærer mest når man begynner å jobbe, siden man da endelig har tid til å fokusere den tiden man skal på oppgaven.

Da den rødgrønne regjeringa la frem forslaget om å øke studiestøtten til 11. måneder, sa flere at det var dårlig gjort, siden de da fikk æren, selv om den nye regjeringa måtte sitte med regninga. Slik så ikke jeg det.

Jeg tror at de fleste forstår at det ikke handler om å bare komme med en god idé, det handler om å få den gjennomført. Det vil uansett bli den nye regjeringen sin oppgave, og dermed den nye regjeringens ære.

I dag la regjeringen fram sin tilleggsproposisjon til statsbudsjettet, der de har fjernet 11. måneders studiestøtte.

Det er synd at de gir fra seg sjansen til å ta æren for å virkelig øke kvaliteten på utdanningen til norske studenter, ved å ikke følge opp idéen til den forrige regjeringen.

Jeg er ikke bare veldig, veldig, skuffet, jeg er faktisk også litt sint.

Erna Solberg sa dette da de la frem regjeringsplattformen: — Vi skal realisere kunnskapssamfunnet. Dette er nøkkelen til velferden. Vi skal konkurrere på å være smartest – ikke billigst.

Jeg forstår derfor ikke hva Høyre legger i et kunnskapssamfunn, når kvaliteten på høyere utdanning ikke prioriteres høyere. Det virker som at regjeringen ikke er klar for å konkurrere om å være smartest.

Regjeringen har også lagt inn at de skal utrede muligheten for å innføre skolepenger for de internasjonale studentene. Dette er stikk i strid med det norsk høyere utdanning er bygget på; gratisprinsippet. Det spiller ingen rolle om dette gjøres i andre land i Europa, i Norge SKAL høyere utdanning være gratis, også for utenlandske studenter som vil studere i Norge. Internasjonale studenter er viktige for å utvikle norsk akademia, og når det er et mål å konkurrere om kvalitet og gode fagmiljøer på internasjonalt nivå, kan vi ikke gjøre det enda vanskeligere for internasjonale studenter å komme til Norge. Det er dyrt nok allerede å leve i Norge for internasjonale studenter, og om de i tillegg må betale skolepenger vil det uten tvil gå utover antallet som ønsker seg hit.

Det er veldig positivt at regjeringen vil satse mer på å styrke lærerutdanningen. HiOA har landets største lærerutdanning, og for oss er det selvsagt positivt at det blir satset på denne yrkesgruppen. Allikevel mener vi at noe av det viktigste for å få gode lærere er at lærerstudentene har tid og mulighet til å fokusere på studiene når de først studerer. Når de fleste må jobbe ved siden av studiene, får de mindre tid til å dypdykke i fagene sine, og mindre overskudd til å forberede seg på å bli dyktige lærere.

For at man virkelig skal få et løft i kvaliteten på Norges lærere er det en forutsetning at lærerstudentene har tid til å jobbe med å bli gode yrkesutøvere!

Så til Regjeringen: det er ikke for sent, dere kan fortsatt ta æren for å realisere kunnskapssamfunnet! Ta vurderingen på ny.

Gjør ting i riktig rekkefølge; prioriter morgendagens arbeidskraft før dere prioriterer å gjøre det enda litt billigere å kjøre bil til jobben og hytta.

Det er forskning og utdanning som skal sørge for velferdssamfunnet, det har dere selv sagt.

Til resten av Stortinget: Om ikke Regjeringen vil ta dette ansvaret, krev dette igjennom, for Norges fremtid!

 

Med håpefull hilsen,

Eline Stølan

Leder i Studentparlamentet

Høgskolen i Oslo og Akershus

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *